Welke kwaliteiten en vaardigheden leiden tot succes? Ik heb er 10 voor je op een rijtje gezet.


Kwaliteiten

1. Optimistische levensinstelling
2. Verantwoordelijkheid
3. Assertiviteit
4. Zelfvertrouwen
5. Risico’s durven nemen

Waardigheden

6. Leiderschap
7. Mensenkennis
8. Overtuigingskracht
9. Presentatievaardigheden
10. Financieel inzicht

Optimistische levensinstelling

Als ondernemer is het belangrijk dat je een positieve kijk kunt hebben. Denk bijvoorbeeld aan het zien van mogelijkheden en innovaties binnen je bedrijf. Ik ben van mening dat als je een positieve levensinstelling aanhoud je meer gemotiveerd bent om te innoveren en het behalen van je doelen.

Verantwoordelijkheid
Als ondernemer ben jij verantwoordelijk voor je bedrijf en alles daaromheen. Het is dan ook erg belangrijk dat je de verantwoordelijkheden hiervoor kunt dragen.

Assertiviteit
Assertief zijn is een zeer sterke eigenschap. Door assertief te handelen kun je op een sociale aanvaarbare manier vertellen wat je wilt bereiken.

Zelfvertrouwen

Bij het opzetten en managen van een bedrijf is zelfvertrouwen een zeer belangrijke eigenschap. Je moet weten wat je wilt en keuzes kunnen maken waar je achterstaat. Ook moet je bij onder handelingen sterk in je schoenen staan, wil je een goede deal kunnen sluiten.

Risico’s durven nemen
Wil je jouw bedrijf succesvol maken moet je uniek zijn van je concurrentie. Het is dan ook van belang dat je als ondernemer enige risico’s durft te nemen. Durf bijvoorbeeld wat anders als de concurrentie.

Leiderschap
Het runnen van een bedrijf doe je nooit alleen. Je moet kunnen samenwerken. Je moet de juiste personen op de juiste manier weten aan te sturen. Ook moet je duidelijk kunnen overbrengen wat je wilt dat andere voor jou doen.

Mensenkennis
Mensenkennis is erg belangrijk als ondernemer. Het is belangrijk om erachter te komen wat jouw klant wilt en hier op in te spelen. Ook is het belangrijk dat je weet welke collega je het best op welke taak of functie kan indelen. Hiervoor is een deel mensenkennis zeker niet overbodig.

Overtuigingskracht
Overtuigingskracht vind ik ook een belangrijke eigenschap voor het ondernemen. Zowel voor het aansturen van personeel als voor het werven van potentiële klanten. Het is belangrijk dat je achter jouw product staat en dat zo ook weet te verkopen.

Presentatievaardigheden
De manier waarop je jezelf en je bedrijf presenteert is van grote invloed. Het werven en onderhouden van klanten is immers een van je belangrijkste doelen. Het is van belang om de juiste boodschap op de juiste manier op het juiste publiek over te brengen.

Financieel en administratief inzicht
Financieel en administratief inzicht is natuurlijk ook geen overbodige vaardigheid voor een ondernemer. Dit is nou eenmaal een belangrijk deel van het runnen van een bedrijf. Mocht een ondernemer te weinig kennis hebben over zijn financiën en/of administratie kan dit al snel tot hoge (onverwachte) kosten leiden. Ook is het belangrijk dat je weet waar je bedrijf staat en welke budgetten je waarvoor kunt uitgeven.